Category Archives: Treningstips

Miljøtrening

Å trene i ulike miljøer er kjempe lurt med tanke på fremtidige konkurranser. En veit aldri hva slags forstyrrelser som kan dukke opp på en konkurranse, og derfor kan det være lurt å oppsøke både det man trur kan komme og det som mest sannsynlig aldri vil komme. Hunden får mer selvtillit av å klare vanskelige miljøer og oppgaver, og gjør man det vanskeligere på trening enn på stevne har man kommet ganske langt og hunden vil syns det er mye lettere å gå et stevne. I tillegg er fører mer forberedt på hva som kan dukke opp og hvordan hunden takler miljøer man kan komme borti. Tren med masse forstyrrelser, hunder i tett oppå, agility ved siden av eller på parkeringsplassen på et kjøpesenter med masse folk, på en liten plass midt i sentrum en lørdags formiddag. Det finnes så mange alternativer og jo mer dere trener i slike miljøer jo flinkere blir dere sammen til å takle utfordringer og nervøsiteten kan minskes fordi dere veit at uansett hvilke uforutsigbare forstyrrelser som kan dukke opp, så har dere trent på disse. =) Husk at vi har med hunder å gjøre, så uforutsette ting kan skje, men da er dere iallefall så godt forberedt som man kan bli!

 

Håper dere finner noen kjekke tips i teksten eller videoen.

http://www.skogsborg.net/miljotraningen/

 

Flere tips til lek med hund.

Ukas tips er fortsettelse fra forrige post. Nemlig mere leik! Her får dere både del 2 og 3, så da har dere noe å lese. Håper dere er ute å leiker masse med hundene deres. Dere får mye igjen for det seinere! Og om noen har valpeplaner for sommeren så er dette ypperlig å legge mye vekt på fra dag 1. Tenk på forholdet dere får sammen, og ikke minst hvor mye morro dere kommer til å få det. :)

Lek som grunnferdighet del 2.

Lek som grunnferdighet del 3.

Lykke til!

 

Tine

Lek med hunden!

Ukas tips: Lek!

Å leke med hunden har mange fordeler. Blant annet er det en kjempe fin belønning og man får et bedre forhold med hunden sin. Alle hunder fortjener å leke! ;o) Ikke alle hunder kommer med interesse for lek, de t hender at man ofte må lære hundene å leke. Det som er veldig viktig er at eierene tør å gi av seg selv. Desverre har jeg sett mye av det opp igjennom årene. Eierene blir for “kjedelige”, de tør ikke gi av seg selv. Og da sier det seg jo selv at den leka er ganske uinteressant. Leken må gjøres interessent, hvis ikke lurer jo hunden på hvorfor i all verden den skal gidde å leke med den. Den er jo ikke noe morsom likevel. Jo mer gal du er i leken med hunden din, jo ivrigere blir hunden og vil gjerne leke masse. Hunden din vil også syns at du er mer artig å være med, og det er vel det vi vil når vi trener? At hunden skal holde seg hos oss fordi vi er verdens kuleste og morsomte eiere!! Her kommer noen tips til å få en lekende hund. Gå ut, lek, hopp og sprett, og ha det GØY med hunden din! Ingen vil le av deg, så slå deg løs med hunden din. ;o) Lykke til!

http://amokk.no/2011/01/lek-som-grunnferdighet-del-1/

Tine

Posisjon og vendinger ifm fvf

I denne ukas tips kommer det en video med fokus på posisjon i fri ved fot (fvf). Det er viktig med fin og riktig poisjon i øvelsen, og kjempe lurt å være svært nøye med fra første treningsdag! I filmen ønsker de at hunden kun følger venstre fot, noe som i og for seg er veldig lurt. Selv tenker jeg ikke så mye på det, men posisjonen for meg er veldig viktig! Det jeg liker godt med denne filmen er hvordan de viser frem alternative vendinger. Feks i en venstre vending tar de 2-3 skritt bakover samtidig som de vender. Og i helomvending vender de mot venstre, altså motsatt av det som er vanlig. Hunden må virkelige bruke bakbeina sine her! Dette har jeg brukt utrolig mye selv gjennom de årene jeg har trent hund, og man får mye igjen for å gjøre det. Blant annet får man mye bedre bakpartskontroll som fører til bedre vendinger, også syns hundene denne måten er artig å trene på. Det blir ikke det samme hele tiden. Det er i tillegg lurt og morro for hunden å lære inn rygging. Ser man på hundene til vanlig er de ikke spesielt flinke til å bruke bakbeina sine. Skal man få fine vendinger i fvf må hunden være god på det, ellers blir det seende stivt ut.

Posisjon og vendinger

Legger også ved en film av en hund som har svært pene vendinger som inspirasjon og mål, men husk at dette er en hund som har vært på lydighetslaget til Sverige fem ganger og er 9-10 år gammel. Så han kan dette :o)

Til inspirasjon

Og tilslutt en film som viser hvordan man kan trene stedforflyttninger til sidene. Både høyre og venstre. Dette treffer man på fra kl 3 i konkurranse sammenheng. Hundene kommer heller ikke med gode bevegelser til sidene. Det må læres, og derfor kan det være lurt å trene på dette utenfor øvelsen. Altså ta den ut av fvf sammenhengen, og gjør det som en egen liten artig øvelse. Det er en fin oppvarmingsøvelse før man begynner å trene, for å få fokus på deg på treningsplassen osv. Vær nøye også her slik at ikke hunden jukser, men husk at det skal være GØY! :) Det letteste for hundene er å begynne å bevege forlabbene til sidene. Belønn så dette, og få dette bra. Bakbeina kommer etterhvert når hundene skjønner poenget og hvordan det foregår.

Stegforflyttninger

Er det noen spm, så kom igjen! Jeg kommer også på Horne (ENDELIG!) neste torsdag, og kan hjelpe til hvis noen trenger det.
Tine :)

 

Tips til å få en bra konkurranse attitude!

Konkurranse sesongen er nok i gang for noen, men har du ikke kommet igang enda så burde du lese disse artikkelene! Det gjelder selvsagt alle, men noen venter sikkert litt ekstra med å starte sesongen pga nervøsitet. Mange av oss er nemlig veldig nervøse før start og dette kan ødelegge så mye. Man tenker på hva dommeren og de utenfor kommer til å tenke om oss. Det er ikke lett å bli kvitt bestandig, men her kommer det flere tips til hvordan man kan begynne og tenke anderledes. Det er jo tross alt vi som betaler dommerene for å dømme oss i disse øvelsene. Og vi vil jo gjerne finne ut hvordan vi ligger an og om treningen har fungert. Det er tross alt du og hunden som gjelder, ikke alle andres tanker om deres presentasjon! Håper du får noen gode tips og slapper litt mere av neste gang. :) Ønsker med dette en riktig god påske og god hundetrening!

http://www.svartbergs.se/pdf/bra_tavlingsattityd.pdf

http://www.svartbergs.se/pdf/MT-artikel%20Brukshunden.pdf 

I tillegg vil jeg anbefale bøkene “Med sikte på 10:an” og “Lyckas på tävling”, jeg har også mentalitets boka deres, men har ikke fått lest noe i den enda. Tipper likevel at den er bra for de veit nemlig hva de driver med! ;O) Bøkene kan du få kjøpt her:
http://www.svartbergs.se/bocker.html#


Tine

 

Innlæring av fri ved fot

Det finnes mange muligheter å lære inn øvelsen fri ved fot (fvf). Dette er en svært viktig øvelse som fungerer som en rød tråd i hele konkurranse lydighetsprogrammet. Derfor er det viktig, og lønnsomt å få denne øvelsen bra fra starten av. Denne linken handler om en kjekk metode å lære inn fvf på. Har brukt den selv, men ikke under innlæring. Denne kan man utføre med erfarne hunder for å forbedre øvelsen og skape ny giv uten å bli frustert for at øvelsen ikke ser ut som man skulle ønske. Dette skal være morro, så ikke legg for mye press på hunden! Kos dere med fvf og ha det gøy. Det er tross alt det hundesport handler om =) Legger ved tre linker som handler om det samme, og en film av innlæring hos valp.

http://www.klickerklok.se/inlarning-av-fotgaende/

http://www.fannygott.com/clicker-training-heeling

Innlæring av fri ved fot

Lykke til!

Tine

Forstyrrelser i ruta

Ukas tips er forstyrrelser i rute treninga. Dette er noe man glemmer å trene på. Iallefall gjelder dette meg. Og derfor tenkte jeg at dette må være midt i blinken for flere ;o) Det er altfor lett å trene i samme rutiner og uten forstyrrelser hver gang man trener. Da blir ikke hunden forberedt på hva som kan skje, og vanligvis gjør når dere kommer på stevne. Der skjer det så mye at mange hunder sliter med å holde fokus. Kan man derimot trene på dette hjemme, bytt gjerne miljø og tren flere steder, så kan man bli godt forberedt. Og hunden får det lettere på stevne. =) Lykke til!

http://amokk.no/2011/12/14-desember-2/

Forberedelse til konkurranse

Denne ukas linker innebærer hvordan de største lydighets utøverene tenker rundt trening, forberedelser innenfor konkurranser osv. Kanskje du kan snappe opp noen tanker og bruke det i din trening? :o) Jeg syns dette er veldig interessant å lese siden dette er folk som har gjort det veldig bra internasjonalt. De to filmene hører til det første sammendraget (Kjellaug og Synnøve) i den første linken. Den første filmen viser et eksempel av hvordan mange nybegynnere går fri ved fot med sin hund. En liten tankevekker om hvordan vi påvirker hundene våre ;o) Og film to er mer rettet mot de som har kommet langt i treningen, men dette er selvsagt noe man burde begynne med så fort hunden “kan” øvelsene. Jo, vanskeligere du gjør det for hunden på trening, jo lettere blir det på stevne ! :o) Les og tenk… over hvordan du legger opp treningen for deg og din hund. Lykke til !

Holde fast apporten

Sliter du med å få hunden til å holde fast apporten? Og avlevere den til deg? Her kommer et tips jeg benyttet meg av med yngstemann. Han henta gladlig apporten, men slapp den før han kom inn. Frustrasjonen steg, men nå har det løsnet og han kan holde fast både metall og tre, samt komme inn på plass med apporten. Jeg la helt vekk det å kaste apporten, og fokuserte kun på at han skal lære seg å holde apporten. Det som er viktig å huske på er å ikke bli stående for lenge på hvert punkt, være bestemt (du skal søren meg plukke opp denne apporten OG holde den til jeg sier “BRA”) og prøve å time belønningen slik at hunden får “BRA” før h*n slipper apporten av seg selv. Jeg har ikke fulgt dette til punkt og prikke, men lagd egen oppskrift. Spør om dere lurer på no! Dette er som sagt bare et lite tips dersom dere står fast. :o)

http://amokk.no/2011/12/17-desember/